Den samiska minnesfondens stipendium
Stiftelsen den samiska minnesfonden har som ändamål att främja stipendiat/stipendiater som tar fram och synliggör ny/traditionell kunskap eller forskning och vetenskaplig utbildning avseende samiska förhållanden.
Samiska minnesfonden delar efter ansökan ut stipendium främst till enskild person men även organisation/förening med verksamhet enligt ovan. Det är styrelsen för Den samiska minnesfonden som utser stipendiater och delar ut stipendier.
Tidigare stipendiater
2024 års stipendiat
Camilla Olofsson Båatas, Staare/Östersund
Styrelsens motivering:
”Camilla ämnar undersöka förutsättningar för ett möjligt doktorandprojekt som studerar småskalig järnframställning och dess samband med tidig renskötsel inom Njaarke sameby. Stipendiet är också en uppmuntran för vidare doktorandstudier och möjliggör även ett besök i Finland för att besöka forskningsprojektet ”The Iron Saami” som bedriver forskning kring järnframställningsplatser”
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2024 års stipendium till Camilla Olofsson Båatas.
Stipendiet från Den samiska minnesfonden möjliggör även besök tillsammans med forskare från Norduniversitetet, Levangen och Helsingfors universitet att besöka några järnframställningsplatser som ingår i forskningsprojektet ”The Iron Saami”.
Vi önskar Alexandra Olofsson all lycka med sitt arbete och ser fram emot att få ta del av hennes arbete med stipendiet.
2023 års stipendiat
Lärare och elever vid Lapplands gymnasium, Jokkmokk
Motivering:
Lärarna på Lapplands gymnasium arbetar engagerat för att inspirera och stärka varje elev som läser samiska språk på skolan. Stipendiet från Den samiska minnesfonden skall användas till en studieresa i Sápmi för de elever som läser samiska språk på Lapplands gymnasium. Studieresan ger eleverna möjlighet till fördjupade kunskaper i samiska språk och samisk kultur, genom detta stärks också den samiska identiteten”
Lapplands gymnasiums lärare och elever är värdiga mottagare av Samiska Minnesfondens stipendium.
2022 års stipendiat
Alexandra Olofsson, Staare/Östersund
Motivering:
Det kräver därför både passion, mod och envishet att välja att arbeta som duojár. Varje person som väljer att ha samisk slöjd, konst och design som yrke är därför också en viktig förebild för kommande generationer.
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2022 års stipendium till Alexandra Olofsson.
Alexandra Olofsson är sydsamisk silversmed. Stipendiet skall användas till material till gesällprovet.
2020 års stipendiat
Lena Kroik, Borgafjäll
Motivering:
”Hennes forskning kommer att främja kunskaper om samers vård i livets slutskede, samt kunskap om traditioner för att utveckla framtidens vård”
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2022 års stipendium till Lena Kroik.
2019 års stipendiat
Katarina Spik Skum, Jokkmokk
Motivering:
Hennes förvärvade kunskaper inom traditionell slöjd samt genom studier som berikar och synliggör ny/traditionell kunskap. Hennes intresse är att bevara, bredda och överföra samisk kultur och språk därav är Katarina Spik Skum värdig mottagare av Samiska Minnesfondens stipendiat 2019.
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2019 års stipendium till Katarina Spik Skum.
Med stipendiet har Katarina har för avsikt att undersöka ”samiska sängkläder” samt söka information och dokumentera de sovsäckar som användes under Nordensköilds expedition.
2018 års stipendiat
Anna-Stina Svakko, Porjus (Astu design)
Motivering:
Hennes gedigna kunskaper inom traditionell slöjd från hela Sápmi samt nyskapande design. Kunskapsöverföring, kartläggning och dokumentation som är berikande för det samiska folket idag och i framtiden.
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2018 års stipendium till Anna-Stina Svakko, Astu Design.
Hon har att dokumentera den samiska traditionella byxan: fiehtarbuvssa. Byxan slutade användas då den europeiska byxan blev vanlig under 1800-talet. Tanken med kartläggningsarbetet är att konstruera ett mönster till den urgamla byxmodellen: fiehtarbuvssa.
2009 års stipendiat
Lena Strömbäck; Jokkmokk
Motivering:
”Duodji har alltid varit en viktig samisk kulturbärare som även historiskt lyfts fram av organisationerna bakom Den Samiska Minnesfonden. Lena vill samla ihop material om slöjd och slöjdare från området runt Ammarnäs-Sorsele-Tärnaby för att så småningom utmynna i en bok. Ett område som väl förtjänar att dokumenteras”.
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2009 års stipendium till Lena Strömbäck.
2006 års stipendiat
Gudrun Kuhmunen, Gällivare
Motivering:
Gudrun har under många år arbetat inom den samiska utbildningssfären och bland annat byggt upp och vidareutvecklat den samiska förskolan i Skierri i Gällivare. Hon har under gren lagt ned mycket arbete på att vidareutveckla samisk pedagogik. stipendiet ar en uppmuntran till vidare studier och forskning där barns fostran och utbildning lyfts fram inom det samiska samhället.
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2006 års stipendium till Gudrun Kuhmunen.
2005 års stipendiat
David Kroik, Umeå
Motivering:
Det är viktigt att ungdomar engagerar sig i studier av samiska. I David Jonassons fall rör det sig dessutom om sydsamiska, vilket är det mest hotade av de samiska språken i Sverige. Utifrån sina grundförutsättningar är Jonassons ansökan dem som bäst svarar mot de kriterier som Minnesfonden sammanställt och han uttrycker stor entusiasm och engagemang över sina studier.
Den Samiska Minnesfondens styrelse har därför valt att tilldela 2005 års stipendium till David Jonasson.